Our new office perfectly reflects the core values of our organisation. It is people-centric and has a balanced emphasis on health and wellbeing. We love it!

Marcus Powell, Group Organisation Development/HR Director

Morgan Lovell worked with Nuffield Health to create a new workplace that embraced a real tangible focus on wellbeing and that provided an environment where staff could be far more productive.

Our workplace team worked closely with Nuffield Health to perform a detailed workplace analysis gathered via qualitative and quantitative methods including staff interview, utilisation studies and workshops.  This information helped to inform the design process by highlighting what had worked well and what didn’t, as well as providing a unique insight into how space was used and critically how it could be better utilised.

The design incorporated the key objectives of embracing wellbeing and increasing productivity and also a move away from traditional work styles (fixed desks, inflexible meeting areas) to an agile working model where space is optimally utilised. This new model involved the introduction of a hot desking policy and the creation of a variety of dynamic work settings that provided staff with a choice of environments that they could choose to work from. This new way of working empowers staff to choose where and how they can work dependant on the task at hand and has resulted in >30% perceived increase in productivity. 

The initial research highlighted the fact that larger meeting rooms were underutilised and that some 10 person rooms were regularly used for small 1 to 1 catch ups – not an efficient use of space. To address this issue, more informal spaces were introduced to the workspace for staff to catch up and also a variety of different sized meeting rooms for more formal team meetings. In addition, a fully equipped tech bar and staff café, complete with an impressive community wall of eight 55” screens connecting staff to the wider Nuffield Health community, were created.

Early on in the process, outside space was pinpointed as a key concern for staff and consequently, a courtyard area was introduced to facilitate outdoor working and an area where staff could unwind and relax during breaks.  

The transformation has truly been amazing with 91% of staff stating that they would be proud to show visitors the new office (up from 33%), and post occupancy surveys showing that staff productivity, morale and general happiness have all increased significantly.  

The result is a workplace which encapsulates Nuffield Health’s people and wellbeing-focused philosophies whilst also reflecting its willingness to embrace new technologies and new ways of working.